20/10/2014 12:20

Goede vraag: Hoe gebruik je het woordje NOU?

Vraag:

"Soms vraag ik me af of het in enkele situaties beter is om nou in plaats van nu te zeggen. Ik heb twee voorbeeldzinnen gemaakt hoe ik de twee woordjes gebruik: Ik ga nu even snel naar de bouwmarkt. en Kunnen we nou eindelijk naar de bouwmarkt gaan?"

Antwoord:

Het woordje nou is een tussenwerpsel en dient ter uitdrukking van een bepaalde modaliteit, het woord heeft altijd een bepaalde communicatieve functie die de bedoelingen van de spreker tot uitdrukking brengt. Zo gebruiken we nou:
 
1. ter aansporing (Nou, waar blijf je?!)
2. om aarzeling of verbazing uit te drukken (Nou en? = Wat wil je daarmee zeggen, wat doet dat ertoe?) Je gebruikt het woord nou ook vaak aan het begin van een zin om een soort aarzeling uit te drukken (Nou...ik kies dan toch die blauwe jas.)
​​
3. ter bevestiging (Was je bang? Nou (en of)!).  

In jouw voorbeeldzin (Kunnen we nou toch eindelijk naar de bouwmarkt gaan?) dient het woordje nou dus ter aansporing van de andere persoon. De spreker wil eindelijk gaan. In de eerste voorbeeldzin (Ik ga nu even snel naar de bouwmarkt.) betekent de combinatie van woorden nu even snel dat je inderdaad nu gaat, nu even snel wilt vertrekken, maar je intentie is alleen om de andere persoon te informeren, niet om hem/haar aan te sporen om op te schieten.

In informele en gesproken taal wordt het woordje nou echter ook gebruikt als synoniem van nu, waarschijnlijk omdat de vorm/klank van de twee woorden zo dicht bij elkaar staat - vandaar de verwarring dus...
 
 
 

—————

Back


Contact us